Φθινόπωρo

dsc02682.jpg

Ο καιρός

Find more about Weather in Vroukha, GR

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ - ΕΠΑΦΗ

Το vrouhas.gr συνεχίζει το ταξίδι του.  Στείλτε μας ότι υλικό έχετε (κείμενα,φωτογραφίες,βίντεο,σχόλια) που έχουν να κάνουν με το χωριό μας,καθε πρόταση και κάθε ιδέα σας είναι ένα λιθαράκι για να γίνει το site ένας πραγματικός καθρέπτης του χωριού μας στο νέο mail: kvrouha@gmail.com

Η μαντινάδα του μήνα

λυρα

Τα πιο ωραία και δροσάτα τριαντάφυλλα εις τους συγχωριανούς προσφέρω

κι όσες εις τα πέταλα τους οι δροσοσταλίδες ,τόσες οι ευχές που στέλνω

Μανώλης Βαρδαβάκης

Home Οικισμός Πλάκας
Η όμορφη παραλία της ΠΛΑΚΑΣ στο δημοτικό διαμέρισμα Βρουχά PDF Εκτύπωση E-mail

spitiparaliaΠαραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, δίπλα στα φημισμένα για τα θαλασσινά τους εστιατόρια της Πλάκας, με φανταστική θέα στη Σπιναλόγκα.

Λίγοι ίσως να γνωρίζετε πως η πιο γραφική παραλία της περιοχής μας, η παραλία της Πλάκας, ανήκει διοικητικά στο δημοτικό διαμέρισμα Βρουχά!

Καλά οργανωμένη παραλία όπου ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε ικανό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών μέχρι και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, εξασφαλίζουν πλήρως το φαγητό, το ποτό και την διασκέδαση των επισκεπτών. Προσφέρει όλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες μιας καλά οργανωμένης παραλίας στους

 

λουόμενους (ξαπλώστρες, ομπρέλλες, θαλάσσια σπορ κλπ). Δικαίως θεωρείται ως η καλύτερη παραλία της παραλιακής ζώνης με την καταπληκτική θέα της Σπιναλόγκα που σου προσφέρει. Από το 2006 έχει  γαλάζια σημαία για την καθαρότητα των νερών της.

Απέχει ελάχιστα από το ορεινό χωριό μας, τον Βρουχά, ωστόσο είναι προσβάσιμη τόσο οδικώς όσο και με τα πόδια (από το παλαιό μονοπάτι). Η Πλάκα ήταν ανέκαθεν,  εναλλακτική πηγή ζωής και οικονομικής δραστηριότητας για τους κατοίκους του χωριού μας. Αλλά και για τους πιο νέους σε ηλικία, αποτελεί σημαντικό κομμάτι των αναμνήσεων τους, ιδίως τους θερινούς μήνες. Είναι η κοντινότερη αφετηρία για να θαυμάσει κάποιος την ιστορική Σπιναλόγκα με καραβάκια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν θαλάσσια δρομολόγια.

Ιστορικά, ο πρώτος οικισμός της Πλάκας  παραπέμπει στο 1904, όπου κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας ντόπιοι κάτοικοι που επιθυμούσαν να εμπορεύονται τρόφιμα με τους λεπρούς της Σπιναλόγκας δημιούργησαν τα πρώτα μαγαζάκια.  Έντονες μνήμες και ιστορίες με επίκεντρο το άλλοτε «ψαροχώρι» της Πλάκας έχουν σήμερα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Βρουχά.

Πρέπει λοιπόν να θωρακιστούν τα δικαιώματα που έχουν οι Βρουχιώτες στη παραλία της Πλάκας και να αφυπνιστεί η οικολογική συνείδηση των αρμόδιων οργάνων για τις καταπατήσεις που παρατηρούνται  κατά καιρούς σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της περιοχής μας.

 

πλακα4

 

 

plaka2

 

plaka4