Φθινόπωρo

dsc02696.jpg

Ο καιρός

Find more about Weather in Vroukha, GR

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ - ΕΠΑΦΗ

Το vrouhas.gr συνεχίζει το ταξίδι του.  Στείλτε μας ότι υλικό έχετε (κείμενα,φωτογραφίες,βίντεο,σχόλια) που έχουν να κάνουν με το χωριό μας,καθε πρόταση και κάθε ιδέα σας είναι ένα λιθαράκι για να γίνει το site ένας πραγματικός καθρέπτης του χωριού μας στο νέο mail: kvrouha@gmail.com

Η μαντινάδα του μήνα

λυρα

Τα πιο ωραία και δροσάτα τριαντάφυλλα εις τους συγχωριανούς προσφέρω

κι όσες εις τα πέταλα τους οι δροσοσταλίδες ,τόσες οι ευχές που στέλνω

Μανώλης Βαρδαβάκης

Home Αξίζει να δείτε από κοντά Οι Στέρνες του Βρουχά ως στοιχεία πολιτισμού
Οι Στέρνες του Βρουχά ως στοιχεία πολιτισμού PDF Εκτύπωση E-mail

Κρυμένοι θησαυροί, αυτό είναι οι στέρνες του Βρουχά! Χτισμένες στα χωράφια κάτω από το μνημείο πεσόντων. Παλιές υδαταποθήκες. Η αποθήκευση νερού τις υγρές περιό­δους και η χρησιμοποίηση του τις ξηρές ήταν ένα διαχρονικό όπλο στη μάχη για την επιβίωση. Στα χωράφια μεγάλη σημασία είχε η θέ­ση. «Για να τις φτιάξουμε δια­λέγαμε εδάφη κατηφορικά, δημιουρ­γούσαμε αυλάκια και οδηγούσαμε το νερό των ψηλότερων αναβαθμίδων στη στέρνα και από εκεί, πάλι εκμε­ταλλευόμενοι την κατωφέρεια, το στέλναμε στο παρακάτω χωράφι για πότισμα» έτσι έλεγαν οι παλιοί Βρουχιώτες . Ακολουθούσαν δηλαδή τη «φυσική ροή».

 κπαν48

Μάζευαν λοιπόν το βρόχινο νερό του και το χρησιμοποιούσαν για να ποτίζουν τα κηπευτικά τους, τα ζώα τους αλλά και πολλές φορές να προμηθεύονται και οι ίδιοι για το σπίτι τους.

Οι πέτρινες στέρνες του Βρουχά σώζονται ακόμη. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για συντήρηση και  αναστήλωση  των μνημείων αυτών με στόχο την αξιοποίησή τους ως  στοιχεία πολιτισμού και ως ταμιευτήρων νερού για υποβοήθηση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Μελανο σημείο στην σύγχρονη ιστορία των υδροταμιευτήρων αυτών είναι εκτός από την παντελή έλλειψη συντηρησής τους και η κλοπή των πέτρινων γουρνών που χρησιμοποιούνταν για το πότισμα των ζώων. Μεγάλες πέτρες σκαλισμένες στο χέρι, έργα που δεν φτιάχνονται πλέον και που προφανώς ταίριαζαν απόλυτα με την διακόσμιση κάποιου... ξενοδοχείου! 

 

 

 

 

κπαν49